Παπούτσια

Αρχική » Βασικός εξοπλισμός » εδώ

Εικόνα 1 - Παπούτσι δεξιόχειρα
Το bowling, όπως και κάθε άλλο άθλημα, απαιτεί την χρήση συγκεκριμένου τύπου παπουτσιού, το οποίο εκ πρώτης όψεως έχει ένα στυλ ανάμεσα σε κανονικό και αθλητικό παπούτσι.

Κύρια χαρακτηριστικά του είναι:
α) Η λαστιχένια - συνήθως - σόλα η οποία προστατεύει τον διάδρομο από γδαρσίματα και άλλες φθορές.
β) Η δερμάτινη επένδυση του εμπρός μέρους του παπουτσιού για να διευκολύνεται το τελευταίο βήμα που συνοδεύεται από ελαφρά ολίσθηση (γλύστρημα).

Υπάρχουν δύο είδη παπουτσιών, τα παπούτσια διασκέδασης και τα παπούτσια επιδόσεων.

1. Παπούτσια διασκέδασης (recreational)

Έχουν χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής και προφανώς ανάλογο κόστος. Κάθε ζευγάρι, διαθέτει δερμάτινη επένδυση και στα δύο παπούτσια, καθώς προορίζονται για όλους τους τύπους παικτών (δεξιόχειρες και αριστερόχειρες). Λόγω της "διασκεδαστικού" τους προορισμού, διαθέτουν περιέργα και πολύχρονα διακοσμητικά μοτίβα και αποτελούν την επιλογή όλων των αιθουσών bowling, αφού μπορούν να φορεθούν από οποιοδήποτε παίκτη.

2. Παπούτσια επιδόσεων (performer)

Περισσότερο ποιοτικά και πιο αθλητικά παπούτσια, με ιδιαίτερη έμφαση στην άνεση και την ανατομία του ποδιού. Κάθε ζευγάρι, διαθέτει δερμάτινη επένδυση μόνο στο ένα από τα δύο παπούτσια, καθώς προορίζονται συγκεκριμένα για δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες παίκτες. Η δερμάτινη επένδυση βρίσκεται πάντα στο παπούτσι που φοριέται αντιδιαμετρικά από το χέρι που κρατάει την μπάλα.

Επιλογή και συντήρηση παπουτσιών

Λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής τους, τα παπούτσια του bowling δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εκτός των διαδρόμων του bowling και για το λόγο αυτό, όλες οι αίθουσες bowling διαθέτουν στους πελάτες τους παπούτσια, σε όλα τα μεγέθη.

Οι επαγγελματίες ή οι παίκτες που θεωρούν το bowling κάτι παραπάνω από μία απλή διασκέδαση, αγοράζουν δικά τους παπούτσια επιδόσεων (performer), όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο άθλημα. Άλλωστε, ο συνδυασμός "κρατήματος" στο ένα πόδι και "ολίσθησης" στο άλλο, είναι μία από τις πλέον βασικές αρχές εκτέλεσης επιτυχημένων βολών στο bowling.

Τέλος, επιβάλλεται ο συχνός έλεγχος των παπουτσιών και ιδιαίτερα της δερμάτινης επένδυσης στην σόλα, η οποία μπορεί να λερωθεί και να αρχίσει να κολλάει στον διάδρομο. Στην περίπτωση αυτή πρέπει άμεσα να καθαριστεί και εάν αυτό είναι αδύνατο, να αντικατασταθεί. Τα πιό σύγχρονα και ποιοτικά παπούτσια προσφέρουν την δυνατότητα αντικατάστασης μόνο της δερμάτινης επένδυσης, η ποία συγκρατείται στο παπούτσι με κάποιο τύπο velcro.

Παρακολουθείστε ένα video σχετικά με την διαδικασία επιλογής παπουτσιών bowling:

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση στο BiG και όχι μόνο...