Μπάλες

Αρχική » Βασικός εξοπλισμός » εδώ

Μία κανονική μπάλα έχει διάμετρο 22 εκατοστά και περιφέρεια 67 εκατοστά και δεν ζυγίζει πάνω από 7,3 κιλά. Ίδιες σε διαστάσεις αλλά μικρότερες σε βάρος μπάλες διατίθενται, ανάλογα την ηλικία, δύναμη και τελικά την επιθυμία του κάθε αθλητή.

Κάθε μπάλα έχει τρεις βασικές τρύπες στις οποίες μπαίνουν τα δάχτυλα του αθλητή προκειμένου να κρατήσει την μπάλα, να την αιωρήσει και τέλος να την πετάξει προς τον στόχο (κορίνες). Μία πρόσθετη 4η τρύπα μπορεί να ανοιχτεί με σκοπό να μεταβάλει την συμπεριφορά της μπάλας (π.χ. περισσότερες περιστροφές).

Οι μπάλες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις δυναμικές ή ενεργητικές και τις απλές ή παθητικές.

1. Ενεργητικές (δυναμικές) μπάλες

Εικόνα 1 - Ενεργητική μπάλα
Οι ενεργητικές (δυναμικές) μπάλες χρησιμοποιούνται ως το βασικό όπλο του παίχτη, με κύριο χαρακτηριστικό τους την τάση να εκτελούν ελαφρώς καμπύλη τροχιά κατά την πορεία τους στον διάδρομο. Αυτό το χαρακτηριστικό θεωρείται απαραίτητο προκειμένου η μπάλα να έχει συγκεκριμένη γωνία πρόσκρουσης με τις κορίνες, ούτως ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εκτέλεσης της τέλειας βολής (strike).

Το χαρακτηριστικό αυτό επιτυγχάνεται λόγω του ασύμμετρου πυρήνα τους (εσωτερικό τμήμα της μπάλας) ο οποίος αποτελείται από υλικό διαφορετικό από την υπόλοιπη μπάλα και ο οποίος έχει και ασύμμετρο σχήμα (εικόνα 4). Ανάλογα τα χαρακτηριστικά που θέλει να δώσει ο κατασκευαστής στην μπάλα (περισσότερη ή λιγότερη τάση για καμπύλη τροχιά), μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά υλικά και διαφορετικά σχήματα πυρήνα.

Εικόνα 2 - Διαφορετικοί τύποι πυρήνων

Η τάση για εκτέλεση καμπύλης τροχιάς, ενισχύεται και από τον τρόπο αιώρησης και αποδέσμευσης της μπάλας προς τον διάδρομο, από τον παίχτη. Ειδικά οι επαγγελματίες παίχτες προσδίδουν ιδιαίτερα έντονες τάσεις καμπυλότητας στην τροχιά της μπάλας.

2. Παθητικές (απλές) μπάλες

Εικόνα 3 - Παθητική μπάλα
Οι παθητικές (απλές) μπάλες δεν παρουσιάζουν καμία τάση καμπύλης τροχιάς και συνήθως χρησιμοποιούνται βοηθητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί μία προσπάθεια (2η βολή) και να ανατραπούν οι υπολοιπόμενες κορίνες, όσες δηλαδή έχουν παραμείνει στην θέση τους μετά την πρώτη βολή. Οι μπάλες αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται για κορίνες οι οποίες βρίσκονται στα πίσω άκρα του τριγώνου, κυρίως τις κορίνες 6, 9 και 10 για τους δεξιόχειρες και τις κορίνες 4, 7 και 8 για τους αριστερόχειρες.

Οι μπάλες αυτές αποτελούνται συνήθως από ένα μοναδικό υλικό, το πλαστικό, είναι οι πλέον φτηνές μπάλες (λόγω της απλότητας της κατασκευής τους) και είναι αυτές που διατίθενται στους παίκτες, σε όλες τις αίθουσες bowling.

Διάφανες μπάλες

Είναι μπάλες από διαφανή ρυτίνη που στο εσωτερικό τους παρουσιάζουν ένα θέμα εμπνευσμένο από άλλα αθλήματα, τον κινηματογράφο, την φύση ή την φαντασία του εκάστοτε δημιουργού. Οι μπάλες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικές ή σαν παθητικές μπάλες, για εκτέλεση βολών spare.

Εικόνα 4 - Χαρακτηριστικές διαφανείς μπάλες


Παρακολουθείστε ένα video σχετικά με την διαδικασία επιλογής μπάλας bowling:




Παραπομπή: Στην σελίδα «Τεχνολογία» μπορείτε να παρακολουθήστε video στο οποίο παρουσιάζεται ολόκληρη η διαδικασία κατασκευής μίας μπάλας του bowling. Θα διαπιστώσετε ότι, παρότι εξωτερικά φαίνεται ως μία απλή σφαιρική κατασκευή, τελικά τα πράγματα (εσωτερικά) δεν είναι τόσο απλά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση στο BiG και όχι μόνο...