Κύρια χαρακτηριστικά

Αρχική » εδώ

Τι είναι το bowling;

Το bowling είναι ένα άθλημα στο οποίο οι παίκτες προσπαθούν να κερδίσουν πόντους ρίχνοντας μια μπάλα σε μία επίπεδη επιφάνεια, προκειμένου με κάθε βολή τους να πετύχουν όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα τα οποία ονομάζονται κορίνες.

Υπάρχουν πολλά είδη μπόουλινγκ, με το αρχαιότερο αυτό που προέρχεται από την αρχαία Ινδία. Στην Αμερική το πιο διαδεδομένο είδος μπόουλινγκ είναι το παιχνίδι με τις δέκα κορίνες της Βόρειας Αμερικής. Αυτό το παιχνίδι παίζεται παντού σήμερα στον κόσμο, τόσο από επαγγελματίες όσο και από ερασιτέχνες, αναδεικνύοντας το σε μία από τις πιο συμμετοχικές δραστηριότητες.

Ο διάδρομος (πεδίο βολής)

Εικόνα 1 - Ο τυπικός διάδρομος εκτέλεσης του αθλήματος

Το bowling παίζεται πάντα σε κλειστό χώρο, ο οποίος ακολουθεί συγκεκριμένες κατασκευαστικές προδιαγραφές. Στο εικόνα 1, φαίνονται οι κύριες διαστάσεις του χώρου που παίζεται το άθλημα.

Εικόνα 2 - Κάτοψη και διαστάσεις διαδρόμου και κορίνων

Βασική κάτοψη του διαδρόμου και των 10 κορίνων του bowling (εικόνα 2) στην οποία φαίνονται οι κύριες αποστάσεις και ο τρόπος τοποθέτησης των 10 κορίνων (στόχος).

Οι κορίνες (στόχος)

Εικόνα 3 - Τυπική διάταξη και αρίθμηση κορίνων

Οι κορίνες έχουν ύψος 36 εκατοστά και διάμετρο 12 εκατοστά, στο πιο παχύ σημείο τους και δεν πρέπει να ζυγίζουν πάνω από 1,7 κιλά. Οι κορίνες στήνονται σε τριγωνική διάταξη (εικόνα 3) και πρέπει να απέχουν εξίσου μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα ισόπλευρο τρίγωνο με πλευρά 30 ιντσών (εικόνα 2).

Προκειμένου να μπορεί να γίνει αναφορά σε κάθε κορίνα ξεχωριστά, έχει παγκοσμίως επικρατήσει μία ονοματολογία / κωδικοποίηση, η οποία βασίζεται σε αύξουσα αρίθμηση από το 1 έως το 10 (εικόνα 3).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση στο BiG και όχι μόνο...