Πρώτη επαφή με το παιχνίδι

Αρχική » εδώ

Για να ολοκληρωθεί ένα παιχνίδι bowling, ο κάθε παίκτης πρέπει να ολοκληρώσει 10 γύρους (frames) προσπαθώντας να ρίξει όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους (εφεξής, κορίνες). Οι κορίνες στήνονται σε μία τριγωνική διάταξη και είναι συνολικά 10. Μετά από κάθε γύρο οι κορίνες στήνονται και πάλι στην θέση τους.

Κάθε γύρος, από τον 1ο έως και τον 9ο αποτελείται από μία ή δύο βολές. Σε περίπτωση που με την 1η βόλη πέσουν όλες οι κορίνες τότε η βολή χαρακτηρίζεται ως strike (τέλεια βολή), συμβολίζεται με τον χαρακτήρα "Χ" και ο γύρος ολοκληρώνεται (δεν εκτελείται 2η βολή). Εάν όμως, μετά την 1η βολή, μία ή περισσότερες κορίνες παραμείνουν όρθιες, τότε επιχειρείται και μία 2η βολή, με στόχο τις κορίνες που παραμένουν όρθιες. Σε περίπτωση που με την 2η βόλη πέσουν και αυτές οι κορίνες, θεωρείται οτι έγινε spare και συμβολίζεται με τον χαρακτήρα "/". Σε αντίθετη περίπτωση, ο γύρος καλείται open και συμβολίζεται με έναν κύκλο γύρω από το τελικό σκορ του.

Στην βαθμολογία του bowling, κάθε strike πριμοδοτείται (εκτός των 10 βαθμών) με τους βαθμούς των δύο επόμενων βολών, ενώ κάθε spare, με τους βαθμούς της επόμενης μίας βολής.

Ο 10ος (τελευταίος) γύρος αποτελείται από τουλάχιστον 2 και το πολύ 3 βολές. Εφόσον εκτελεστεί η 10η βολή και η 11η βολή (εκτελείται πάντα), εκτεέιται και μία 12η βολή, στην περίπτωση που η 10η κατέληξε σε strike ή η 11η σε spare. Αυτό συμβαίνει λόγω της διπλής πριμοδότησης που πρέπει να λάβει κάθε strike και της αντίστοιχης μονής πριμοδότησης που πρέπει να πάρει κάθε strike.

Με βάση το σύστημα βαθμολόγησης, κάθε παρτίδα bowling μπορεί να έχει ως μέγιστο σκορ τους 300 πόντους (12 συνεχόμενα strike) γνωστό και ως το τέλειο παιχνίδι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση στο BiG και όχι μόνο...